HIKAYAT IBLIS PDF

Kandungan: Dialog cerita Nabi Muhammad (s.a.w) dengan iblis. Title, Hikayat iblis & malaikat: story of iblis vs story of malaikat. Author, Adiba A. Soebachman. Published, ISBN, , Kisah Hikayat Pemuda Saleh Pecinta Masjid & Iblis yang Baik Hati [Muhammad Vandestra] on *FREE* shipping on qualifying offers.

Author: Tobar Gosho
Country: Netherlands
Language: English (Spanish)
Genre: Marketing
Published (Last): 12 February 2018
Pages: 456
PDF File Size: 12.27 Mb
ePub File Size: 4.11 Mb
ISBN: 283-1-72080-903-7
Downloads: 50517
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kegore

Kapal laksamana Alfonso de Albuquerque dari Portugis yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh Tamiang dan Pasai pada Disember membawa banyak harta rampasan perang Melaka.

Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut. Sastera Melayu boleh dibahagi kepada beberapa pecahan seperti berikut: Ada pun perpustakaan lama melayu, iblks kitab-kitab, hikayat-hikayat dan syair-syair yang musnah itu menurut Hikayat Abdullah penuh berisi di dalam tiga buah peti kulit panjang-panjang sedepa, diantaranya ada kira-kira tiga ratus buah buku-buku yang telah dijilid, tiada termasuk naskah-naskah yang belum berjilid, yang bercerai-berai, bergulung dan yang berhelai-helai.

  GENETSKI MODIFIKOVANI ORGANIZMI PDF

Malangnya semuanya itu telah musnah, termasuklah segala naskhah buku-buku, surat-surat, tulisan di daun-daun lontar dan sebagainya yang telah disimpan ke dalam peti-peti oleh munshi Abdullah di Singapura itu serta beberapa banyak lagi khazanah-khazanah yang telah terkumpul dan dibawa daripada Bencoolen. Menurut keterangan Abdullah Abdul Kadir Munshi dalam hikayatnya, nyatalah amat banyak perpustakaan lama Melayu yang telah musnah dalam kebakaran kapal the Fame itu.

MCP . Hikayat Iblis . bibliography

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Dalam kebakaran itu turut musnah segala muatannya iaitu berbagai khazanah termasuklah perpustakaan lama Melayu yang telah dikumpulkan oleh tuan Raffles. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Ruang nama Rencana Perbincangan.

Sastera Melayu

Diambil daripada ” https: Banyak hasil kesusasteraan Melayu yang telah musnah ditelan zaman dan peperangan. Dalam projek lain Wikimedia Commons.

Selain dari itu ada lagi duah buah peti penuh berisi dengan surat-surat dan kitab-kitab Jawa, Bali dan Bugis dan tulisan-tulisan di atas daun lontar. Antara punca kemusnahan tulisan kesusasteraan Melayu adalah seperti lenyapnya Kerajaan Seri Wijaya serta kedatangan agama Islam ke alam Melayuyang membawa kepada lenyapnya segala naskhah-naskhah kesusasteraan Melayu yang berasal dari zaman Hindu dahulu.

  DIRAIT-ON MORTEN LAURIDSEN PDF

Librarika: HIKAYAT IBLIS & MALAIKAT

Selain itu kerana istana raja ialah menjadi tempat perhimpunan buku-buku, kebanyakannya musnah binasa dijilat api seperti dalam peristiwa kebakaran istana Sultan Mansor Shah seperti tersebut kisahnya di dalam buku Sejarah Melayu yang mengatakan bahawa dalam peristiwa itulah bangunan kerajaan Sang Hkayat Utama telah dibakar. Selain itu dengan kejatuhan kerajaan Melaka, banyak kehilangan naskhah-naskhah kesusasteraan lama Melayu apabila Kerajaan Melayu Melaka kalah kepada Ferringhi orang asing dari Barat.

Selain itu berlaku juga kebakaran pada sebuah kapal yang bernama the Fame yang dalam pelayaran ke British.